Πως να κάνω μετακόμιση μόνος μου

Πως να κάνω μετακόμιση μόνος μου

Η μετακόμιση είναι μια από τις πιο αγχωτικές εμπειρίες που υπήρξαν ποτέ. Εξάλλου, δεν μετακομίζετε απλώς τα πράγματά σας, αλλά αλλάζετε ολόκληρη τη ζωή σας. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι εφιάλτης! Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να κάνουν την ημέρα της μετακόμισης λιγότερο αγχωτική και πιο διασκεδαστική:

Φτιάξτε μια λίστα εργασιών.

Η μετακόμιση είναι πολλή δουλειά. Υπάρχει το πακετάρισμα και το καθάρισμα, αλλά υπάρχουν επίσης πράγματα όπως η διευθέτηση της αλληλογραφίας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, η ενοικίαση φορτηγού ή ρυμουλκούμενου αν χρειαστεί, η απαλλαγή από πράγματα που δεν θέλετε πια και η εύρεση σπιτιών γι’ αυτά (αυτό μπορεί να γίνει μέσω μιας διαδικτυακής αγοράς όπως η Craigslist), η κατασκευή νέων ταυτοτήτων… ο κατάλογος συνεχίζεται!

Για να βεβαιωθείτε ότι όλα θα γίνουν εγκαίρως την ημέρα της μετακόμισης χωρίς να χρειαστεί να ταλαιπωρηθείτε την τελευταία στιγμή ή να καταρρεύσετε λόγω άγχους (πιστέψτε με), βοηθάει να κάνετε έναν κατάλογο εκ των προτέρων. Και δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε λίστα- χρειαζόμαστε μια λίστα που να μας λέει ακριβώς τι πρέπει να γίνει πότε και πόσο χρόνο θα πάρει κάθε εργασία, ώστε να ξέρουμε πόσος εκ των προτέρων προγραμματισμός χρειάζεται πριν φτάσει η μέρα της μετακόμισης.

Βρες μια εταιρεία μετακόμισης.

 • Ελέγξτε τις κριτικές τους.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχουν άδεια και είναι ασφαλισμένοι.
 • Ζητήστε αναφορές από προηγούμενους πελάτες και ελέγξτε τις πριν προσλάβετε την εταιρεία.
 • Πάρτε μια γραπτή εκτίμηση με λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα μετακινηθεί, πόσο χρόνο θα χρειαστεί και τυχόν άλλες χρεώσεις που μπορεί να ισχύουν (όπως ο χρόνος ταξιδιού).

Πακετάρετε τις βαλίτσες σας.

 • Συσκευάστε τα ρούχα σε σακούλες και κουτιά.
 • Συσκευάστε τα είδη υγιεινής σε ξεχωριστό κουτί.
 • Συσκευάστε τα σεντόνια σε ξεχωριστό κουτί (τα σεντόνια περιλαμβάνουν πετσέτες, σεντόνια και μαξιλαροθήκες).
 • Τα ηλεκτρονικά είναι πράγματα όπως φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, φορτιστές κ.λπ. οπότε συσκευάστε αυτά τα αντικείμενα ξεχωριστά από άλλα πράγματα που θα πάρετε μαζί σας στη μετακόμισή σας, ώστε να μην υποστούν ζημιά κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση στο νέο σας σπίτι! Κρατήστε τον φορτιστή μαζί με την αντίστοιχη συσκευή κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος, αν είναι δυνατόν- διαφορετικά βεβαιωθείτε ότι δεν είναι συσκευασμένα μαζί αρκετά σφιχτά ώστε να προκαλέσουν ζημιά αν μετακινηθούν πολύ κατά τη διάρκεια των χρονικών περιόδων μεταφοράς/αποθήκευσης αργότερα εκεί κάτω, όπου θα μιλήσουμε για αυτά τα πράγματα πιο συγκεκριμένα αργότερα εκεί κάτω τώρα, πριν προχωρήσουμε σε ένα άλλο θέμα εντελώς, αλλά πρώτα ας τελειώσουμε αυτό εδώ πολύ γρήγορα…

Πως να κάνω μετακόμιση μόνος μου – Οργανώστε το χώρο σας.

Οργανώστε το χώρο σας:

 • Αποφασίστε τι θα κρατήσετε και τι θα πετάξετε. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα, γιατί αν δεν το κάνετε πρώτα αυτό, τότε η όλη διαδικασία θα είναι πολύ πιο αγχωτική και θα διαρκέσει περισσότερο από όσο χρειάζεται. Ο καλύτερος τρόπος που έχω βρει είναι να περάσετε από κάθε δωμάτιο ξεχωριστά και να αποφασίσετε ποια αντικείμενα είναι ακόμα χρήσιμα, ποια χρειάζονται αντικατάσταση (και με τι) και ποια μπορούν να πεταχτούν ή να δωριστούν. Αν υπάρχει κάτι που δεν φαίνεται να πρέπει να πάει πουθενά αλλού εκτός από την αποθήκη, αλλά δεν αξίζει επίσης να το κρατήσετε για πάντα (όπως παλιά έπιπλα), σκεφτείτε να το βάλετε στην αποθήκη προς το παρόν και στη συνέχεια να δείτε πόσο θα διαρκέσει η παραμονή του πριν πάρετε μια άλλη απόφαση για το αν θα πρέπει να μείνει μόνιμα στην αποθήκη ή όχι. * Αποφασίστε ποια αντικείμενα χρειάζονται άμεση συσκευασία (π.χ. συσκευές κουζίνας) σε σχέση με εκείνα που μπορούν να συσκευαστούν αργότερα, όταν όλα τα υπόλοιπα έχουν τακτοποιηθεί. * Συσκευάστε τα πράγματα σε κάδους ανάλογα με τη λειτουργία τους (κάδοι/ντουλάπια κουζίνας- κάδοι/ντουλάπια μπάνιου- κάδοι λευκών ειδών).

Πως να κάνω μετακόμιση μόνος μου – Επιλέξτε ημέρα και ώρα μετακόμισης

Καθώς σχεδιάζετε τη μετακίνησή σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου. Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να το κάνετε. Η μετακόμιση απαιτεί χρόνο και προσπάθεια από όλους – από τη συσκευασία όλων των πραγμάτων σας μέχρι τη μεταφορά τους από το παλιό σας σπίτι στο νέο. Πάντα όμως να έχετε υπόψιν ότι μια μεταφορική στην Αθήνα, θα τα κάνει όλα για εσάς με ασφάλεια.

Το δεύτερο πράγμα είναι ότι πρέπει να σκεφτείτε τι συμβαίνει στη ζωή σας. Είναι καλή στιγμή για μένα ή για την οικογένειά μου; Έχουμε άλλες υποχρεώσεις που έρχονται; Έρχονται γιορτές που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το πρόγραμμά μας; Τι γίνεται με τις καιρικές συνθήκες: Θα επηρεάσουν την ικανότητά μας να κινηθούμε γρήγορα ή με ασφάλεια (ειδικά αν οδηγούμε); Αν χρειάζεστε ανυψωτικό μηχάνημα επικοινωνήστε μαζί μας.

Ειδοποιήστε τον σημερινό ιδιοκτήτη σας και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας ότι αλλάζετε την υπηρεσία σας.

Πάρτε έναν αριθμό τηλεφώνου για κάθε εταιρεία, καθώς και όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστούν για να κάνουν την αλλαγή.

 • Τη νέα σας διεύθυνση (αυτό είναι σημαντικό!)
 • Τον αριθμό λογαριασμού σας και/ή τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης
 • Την ημερομηνία που θέλετε να τεθεί σε ισχύ η αλλαγή

Προετοιμάστε τα πράγματά σας για τη μεταφορά τυλίγοντάς τα με κουβέρτες, περιτύλιγμα με φυσαλίδες ή υλικά συσκευασίας- βάλτε ευκρινείς ετικέτες στα κουτιά- συσκευάστε τα πράγματα σε κάδους (κάδους κουζίνας, κάδους μπάνιου, κάδους λευκών ειδών κ.λπ.) για να ξεπακετάρετε ευκολότερα αργότερα- πετάξτε τα ανεπιθύμητα αντικείμενα πριν από τη μετακόμιση (δεν μπορούν να συσκευαστούν) – αυτά απλώς θα σας προσθέσουν άγχος και θα δυσκολέψουν την ημέρα της μετακόμισης! Αν πρόκειται για επαγγελματική μετακόμιση για παράδειγμα είστε στη διαδικασία κατασκεύης Eshop και θέλετε να μετφέρετε πράγματα για χώρο ως αποθήκη, τότε ειδικότερα για ηλεκτρονικές συσκευές μιλήστε με ειδικούς.

Κρατήστε μόνο ό,τι πραγματικά χρειάζεστε και αγαπάτε σε κάθε χώρο διαβίωσης (και ίσως ένα επιπλέον αντικείμενο για κάθε δωμάτιο για παν ενδεχόμενο). Πετάξτε παλιές φωτογραφίες, χαρτιά και άλλα υλικά που δεν είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τη ζωή σας ή που δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον τακτικά (ληγμένα φάρμακα, παλιά φορολογικά αρχεία κ.λπ.).

 • Συσκευάστε τα πράγματα σε κάδους (κάδους κουζίνας, κάδους μπάνιου, κάδους λευκών ειδών κ.λπ. κ.λπ.) για να διευκολύνετε το ξεπακετάρισμα αργότερα.
 • Πετάξτε παλιές φωτογραφίες και χαρτιά που δεν είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τη ζωή σας ή που δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον τακτικά (ληγμένα φάρμακα, παλιά φορολογικά αρχεία).

Την ημέρα της μετακόμισης, τοποθετήστε τα έπιπλα προς τους τοίχους, ώστε οι μεταφορείς να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά χωρίς να χτυπήσουν σε κάτι άλλο- τοποθετήστε τα βαριά έπιπλα σε χαμηλά πατώματα, όπου θα τα σηκώσουν πρώτοι οι μεταφορείς- συσκευάστε αντικείμενα όπως μπαστούνια του γκολφ, καλάμια/καλάμια ψαρέματος και εργαλεία σε μεγάλα πλαστικά δοχεία πριν από την ημέρα της μετακόμισης, ώστε να μην χαθούν κατά τη μεταφορά.

Οργάνωση Μετακόμισης – Τα μυστικά που πρέπει να ξέρετε

Όταν συσκευάζετε, είναι χρήσιμο να έχετε κατά νου ότι όσο περισσότερα αντικείμενα συσκευάζετε σε κάθε κουτί, τόσο πιο βαρύ θα είναι αυτό. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιείτε μικρότερα κουτιά και να συσκευάζετε τα πράγματα σφιχτά μεταξύ τους.

Όταν μετακινείτε τα έπιπλά σας την ημέρα της μετακόμισης, τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα σε χαμηλά δάπεδα, όπου οι μεταφορείς θα τα σηκώσουν πρώτοι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να τα μεταφέρουν πολύ μακριά πριν τα βάλουν στο φορτηγό ή το φορτηγάκι τους!

Όταν συσκευάζετε εύθραυστα αντικείμενα, όπως γυάλινα σκεύη ή πορσελάνινα πιάτα (τα οποία μπορεί να σπάσουν εύκολα), τυλίξτε κάθε κομμάτι ξεχωριστά με μεμβράνη φυσαλίδων ή εφημερίδα πριν τα τοποθετήσετε σε χαρτόκουτο με άφθονο μαξιλάρι γύρω από όλες τις πλευρές, ώστε να μην πάθει τίποτα ζημιά κατά τη μεταφορά. Μπορεί επίσης να θέλετε να χρησιμοποιήσετε εφημερίδα ως υλικό πλήρωσης μεταξύ των στρώσεων, αν είναι δυνατόν, καθώς ορισμένα είδη μπορεί να γρατζουνιστούν μεταξύ τους διαφορετικά λόγω της τριβής που προκαλείται από το κούνημα κατά τη μεταφορά, αυτό μπορεί να προκαλέσει μικρές γρατζουνιές που με την πάροδο του χρόνου γίνονται αρκετά αισθητές από κοντά, αλλά εξακολουθούν να μην είναι ορατές από μακριά, εκτός αν εξεταστούν προσεκτικά υπό συνθήκες έντονου φωτισμού, όπως το φως του ήλιου που πέφτει μέσα από τα παράθυρα στους τοίχους, όπου αυτές οι επιφάνειες αντανακλούν προς τους θεατές που στέκονται κοντά παρακολουθώντας τηλεοπτικές εκπομπές που γυρίζονται σε εξωτερικούς χώρους κοντά στις άκρες των βράχων με θέα τα ωκεάνια κύματα που σκάνε στα βράχια κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, όπου οι τουρίστες συχνά παρακολουθούν φάλαινες να κολυμπούν δίπλα από παράκτια νησιά γεμάτα τουρίστες που παρακολουθούν φάλαινες να κολυμπούν δίπλα από παράκτια νησιά γεμάτα

Συμπερασματικά

Όπως βλέπετε, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν από την ημέρα της μετακόμισης. Αλλά μην τα αφήσετε να σας καταβάλουν! Η μετακόμιση είναι αρκετά αγχωτική, χωρίς να προσθέτετε περισσότερη δουλειά στον εαυτό σας. Κάντε ένα βήμα τη φορά και βεβαιωθείτε ότι κάθε εργασία ολοκληρώνεται πριν προχωρήσετε στην επόμενη.