Η βασιλόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας χρονιάς και συνδέεται με το έθιμο του τυχερού φλουριού. Εκτός από τη γεύση της, η βασιλόπιτα είναι επίσης γνωστή για τον όμορφο και εορταστικό της στολισμό.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να διακοσμήσετε τη βασιλόπιτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά υλικά, όπως ζάχαρη άχνη, ζαχαρόπαστα ή φρούτα, ή να δημιουργήσετε πιο περίτεχνα σχέδια με σαντιγί και σοκολάτα.
Ο Μύθος της Βασιλόπιτας
Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, ο Άγιος Βασίλειος ήταν ο επίσκοπος Καισάρειας της Καππαδοκίας κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. Γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση, ο Άγιος Βασίλειος προστάτευσε τους κατοίκους της πόλης του από έναν άγριο έπαρχο που απαιτούσε φόρους.
Οι κάτοικοι της Καισάρειας φοβήθηκαν τον έπαρχο και ζήτησαν τη βοήθεια του Αγίου Βασιλείου. Ο Άγιος τους συμβούλεψε να συγκεντρώσουν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που είχαν και να τα προσφέρουν στον έπαρχο. Ο Άγιος κατάφερε να πείσει τον έπαρχο να φύγει χωρίς να πάρει τίποτε.
Επειδή η επιστροφή των αντικειμένων στους κατόχους τους ήταν πρακτικά αδύνατη, ο Άγιος Βασίλειος συμβούλευσε τους κατοίκους να φτιάξουν μικρές πίτες, τις οποίες ονόμασε “βασιλόπιτες”. Μέσα σε κάθε βασιλόπιττα τοποθετήθηκε ένα από τα πολύτιμα αντικείμενα που είχαν συγκεντρώσει οι κάτοικοι.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι βασιλόπιττες μοιράσθηκαν στους κατοίκους. Με έκπληξη, οι κάτοικοι ανακάλυψαν ότι σε κάθε βασιλόπιττα έτυχε το αντικείμενο που είχε προσφέρει ο κάτοχος της.
Από τότε, σύμφωνα με την παράδοση, φτιάχνονται βασιλόπιτες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μέσα σε κάθε βασιλόπιττα τοποθετείται ένα νόμισμα, το οποίο συμβολίζει την καλή τύχη που θα φέρει ο Άγιος Βασίλειος στο άτομο που θα το βρει.
Ευλογώντας τη Βασιλόπιτα
Στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα, με την αλλαγή του χρόνου, σβήνουμε τα φώτα. Μετά από ένα λεπτό τα ανάβουμε ξανά και ευχόμαστε σε όλους Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά με υγεία. Η μητέρα της οικογένειας φέρνει τη Βασιλόπιτα και την τοποθετεί στο τραπέζι. Ο πατέρας της οικογένειας ευλογεί την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα κάνοντας 3 φορές τον σταυρό με ένα μαχαίρι στην επιφάνεια της πίτας. Κατόπιν αρχίζει να κόβει την βασιλόπιτα σε τριγωνικά κομμάτια για κάθε μέλος της οικογένειας ή της ομάδας των φίλων και συγγενών που έχουν συγκεντρωθεί.
Το πρώτο κομμάτι είναι αφιερωμένο στο σπίτι, στην οικογένεια ή στον Χριστό. Τα επόμενα κομμάτια είναι στη συνέχεια για τον πατέρα που κόβει την πίτα, το επόμενο για τη μητέρα που έφτιαξε την πίτα και έτσι παίρνουν σειρά όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι. Το τελευταίο κομμάτι αφιερώνεται στους φτωχούς, χωρίς να ξεχνάμε άλλα πρόσωπα της οικογένειας που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να παρευρεθούν.
Η Παρασκευή κι η Διακόσμηση της Βασιλόπιτας
Συστατικά
- 350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 170 γραμμάρια βούτυρο
- 120 γραμμάρια ζάχαρη (προσθέστε περισσότερη αν το θέλετε πιο γλυκό)
- 1 βανίλια
- 3 αυγά
- Ξύσμα και χυμός από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 90 γραμμάρια χοντροκομμένα καρύδια
- 90 γραμμάρια σουλτανίνα, σταφίδες
- 75 ml κονιάκ, κατά προτίμηση Metaxa
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
- Ρόδια για να σχηματίσετε τους αριθμούς των ετών, ή σοκολάτα ή αμύγδαλα!
Οδηγίες
- Στύψτε το χυμό ενός πορτοκαλιού σε ένα μπολ και προσθέστε τις σταφίδες για να μαλακώσουν. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Βάλετε ένα-ένα τα αυγά και προσθέστε λίγο-λίγο το αλεύρι που είναι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και την βανίλια. Στη συνέχεια, προσθέστε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού με τις μουλιασμένες σταφίδες που έχουν πάρει τη γεύση του πορτοκαλιού, προσθέτοντας τους ξηρούς καρπούς και το κονιάκ.
- Βάλτε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί των 24 εκατοστών το οποίο είναι βουτυρωμένο και αλευρωμένο. Στη συνέχεια, χωρίς να κοιτάζει κανείς, βάλτε μέσα το νόμισμα κάπου στο πλάι. Μην βάζετε το νόμισμα στη μέση γιατί υπάρχει πιθανότητα σε αυτή την περίπτωση να βγουν περισσότεροι από ένας οι νικητές.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 45-50 λεπτά μέχρι το μαχαίρι που θα βυθίσετε στο κέντρο της πίτας να βγει καθαρό. Όταν τη βγάλετε από το φούρνο αφήστε τη να κρυώσει λίγο, βάλτε τη σε ένα ωραίο πιάτο, διακοσμήστε τη με ζάχαρη άχνη και προσθέστε το έτος.
Αυτή είναι η απλούστερη εκδοχή. Αν επιθυμείτε πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα μπορείτε να επενδύσετε στην διακόσμηση της βασιλόπιτας όπως περιγράφεται ακολούθως:
- Ζάχαρη άχνη: Η ζάχαρη άχνη είναι ένας απλός και γρήγορος τρόπος για να διακοσμήσετε τη βασιλόπιτα. Απλώς πασπαλίστε την επιφάνεια της πίτας με ζάχαρη άχνη και στη συνέχεια, σχεδιάστε με ένα πιρούνι ή ένα ξυλάκι παγωτού διάφορα σχέδια, όπως για παράδειγμα αστέρια, καρδιές ή ζαχαρωτά.
- Ζαχαρόπαστα: Η ζαχαρόπαστα είναι ένα πιο περίτεχνο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πετύχετε εντυπωσιακά σχέδια. Μπορείτε να αναζητήσετε ζαχαρόπαστα σε διάφορα χρώματα σε καταστήματα ζαχαροπλαστικής. Για να διακοσμήσετε τη βασιλόπιτα με ζαχαρόπαστα, απλώς ανοίξτε την σε φύλλο και καλύψτε ολόκληρη την επιφάνεια της βασιλόπιτας.
- Φρούτα: Τα φρούτα είναι ένας φυσικός τρόπος για να διακοσμήσετε την επιφάνεια της βασιλόπιτας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, όπως μήλα, πορτοκάλια, βανίλιες, σταφίδες ή ζαχαρωτά φρούτα.
- Σαντιγί: Η σαντιγί είναι ένα πλούσιο και αφράτο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσετε διάφορα σχέδια. Μπορείτε να βρείτε έτοιμη σαντιγί σε καταστήματα ζαχαροπλαστικής ή να την φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι. Για να διακοσμήσετε την βασιλόπιτα με σαντιγί, απλώστε την πάνω στην επιφάνεια της βασιλόπιτας και στη συνέχεια, σχεδιάστε με ένα κορνέ διάφορα σχέδια.
- Σοκολάτα: Η σοκολάτα είναι ένα δημοφιλές υλικό για τη διακόσμηση της βασιλόπιτας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα γάλακτος, μαύρη σοκολάτα ή λευκή σοκολάτα. Για να διακοσμήσετε τη βασιλόπιτα με σοκολάτα, απλώς λιώστε την σε μπεν μαρί και στη συνέχεια, απλώστε την πάνω στην επιφάνεια της βασιλόπιτας. Έπειτα χρησιμοποιήστε ένα κορνέ για να σχεδιάσετε ή να κόψετε διάφορα σχήματα από τη σοκολάτα και να τα τοποθετήσετε πάνω στη βασιλόπιτα.