Είσαστε νέοι στην διακόσμηση κέικ; Μάθετε πώς να διακοσμήσετε μια τούρτα σαν επαγγελματίας με αυτές τις 6 απλές συμβουλές (ιδανικές για αρχάριους!).
Αν σας έχει ανατεθεί ποτέ να φτιάξετε μια τούρτα στρώματος, είτε πρόκειται για γαμήλια τούρτα, είτε για τούρτα γενεθλίων, είτε απλά για μια περιστασιακή συνάντηση, τότε γνωρίζετε ήδη το άγχος που συνοδεύει το κομμάτι της διακόσμησης. Ενώ μια τούρτα φύλλου είναι απλό να διακοσμηθεί, μια τούρτα στρώματος είναι ένα εντελώς διαφορετικό θηρίο.
Το ανομοιόμορφο γλάσο, οι στραβές στρώσεις και οι ατελείς διακοσμήσεις είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχάριοι αρτοποιοί κατά την διακόσμηση των γλυκισμάτων τους. Αλλά όχι πια!
Οι σημερινές συμβουλές καλύπτουν τα πάντα, από τον ιδανικό αριθμό στρώσεων τούρτας μέχρι το πόσο γλάσο χρειάζεστε πραγματικά. Ακόμα κι αν δεν είστε αρχάριος ζαχαροπλάστης, οι συμβουλές μας θα σας βοηθήσουν να ακονίσετε τις ικανότητές σας για τις καλύτερες και ομορφότερες τούρτες που θα φτιάξετε ποτέ! Ας ξεκινήσουμε…
Ο Εξοπλισμός
Ο εξοπλισμός αφορά τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να πετύχετε ένα βέλτιστο αποτέλεσμα. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με πιο κοινά σκεύη, αλλά αν μπορείτε να αποκτήσετε τα γνήσια που καταγράφονται παρακάτω θα έχετε σίγουρα πιο ακριβή αποτελέσματα.
- Πιατέλα για κέικ – Μια όμορφη πιατέλα για κέικ είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για μια όμορφη τούρτα. Στην παρακάτω φωτογραφία αναφαίνεται ενδεικτικά μια εντυπωσιακή μωβ πιατέλα.
- Cake leveler – Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε απλώς ένα οδοντωτό μαχαίρι, αλλά το συνιστούμε μόνο στην περίπτωση που έχετε πολύ σταθερό χέρι.
- Κορνέ ζαχαροπλαστικής (Piping bag) – Μια σακούλα ζαχαροπλαστικής είναι ένα βασικό εργαλείο για κάθε ζαχαροπλάστη. Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ποικιλία από διακοσμητικά σχέδια, από απλές γραμμές και μπούκλες μέχρι περίτεχνες μοτίβα και φιγούρες.
- Μύτες για κορνέ – Είναι φθηνές και κάνουν την διαφορά στη διακόσμηση της τούρτας. Μπορείτε να βρείτε μια μύτη Wilton 2D σε πολλά σετ αρχικής εκτύπωσης με αξιόλογα αποτελέσματα κι εύκολη λειτουργία, αλλά η προσωπική μας προτίμηση είναι η μύτη Ateco 846 ή η μεγαλύτερη ακόμα μύτη Ateco 848.
-
Τρεις στρώσεις δείχνουν πιο εντυπωσιακές από δύο
Πρώτον, είναι πιο ψηλές. Αυτό δίνει στην τούρτα μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση και την κάνει να φαίνεται πιο πλούσια και γευστική.
Δεύτερον, έχουν περισσότερες επιφάνειες για διακόσμηση. Με τρεις στρώσεις, έχετε περισσότερες ευκαιρίες να δημιουργήσετε όμορφα σχέδια και μοτίβα με ζαχαροπλαστική κρέμα, βούτυρο με ζάχαρη, σοκολάτα ή άλλα διακοσμητικά υλικά.
Τρίτον, οι τούρτες με 3 στρώσεις είναι πιο σταθερές. Με δύο στρώσεις, η τούρτα μπορεί να είναι πιο επιρρεπής στο να βουλιάζει ή να σπάσει.
Αν έχετε μόνο δύο φόρμες (ή ο φούρνος σας χωράει μόνο δύο φόρμες), μπορείτε να αφήσετε το μείγμα σας στον πάγκο όσο περιμένετε την τρίτη στρώση.
-
Μετατρέψτε σε επίπεδη την επιφάνεια του κέικ σας
Ορισμένα κέικ ψήνονται ομαλά και καταλήγουν με οριζόντια επιφάνεια, ενώ άλλα τείνουν να έχουν θολωτή κορυφή. Για την ευκολότερη διακόσμηση και το ομορφότερο τελικό αποτέλεσμα, συνιστούμε να ισιώνετε τα κέικ σας.
Αν έχετε καλό μάτι και σταθερό χέρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κοφτερό οδοντωτό μαχαίρι για να οριζοντιώσετε τα κέικ σας. Αν δεν έχετε, όπως οι περισσότεροι από εμάς, χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο Cake leveler. Υπάρχουν πολλές επιλογές αγοράς αυτού του εργαλείου στην αγορά. Για παράδειγμα μπορείτε να αναζητήσετε το Cake leveler που φτιάχνει η Wilton και μάλιστα μπορείτε να το βρείτε κάτω από δέκα δολάρια στο Amazon.
-
Επιλέξτε το γλάσο σας με σύνεση
Πολλοί αρτοποιοί που μόλις μαθαίνουν πώς να διακοσμούν μια τούρτα δεν συνειδητοποιούν πόσο σημαντική είναι η επιλογή του γλάσου τους.
Για την ευκολότερη διακόσμηση τούρτας, χρησιμοποιήστε ένα ανθεκτικό γλάσο που μπορείτε εύκολα να χειριστείτε. Θα πρέπει να απλώνεται εύκολα (για να μην παρασύρει μεγάλα ψίχουλα στο κέικ) αλλά όχι τόσο λεπτό ή τόσο ζεστό που να πέφτει από το κέικ.
Οι κρέμες βουτύρου, η κρέμα τυριού και η βουτυρόκρεμα ελβετικής μαρέγκας είναι όλες εξαιρετικές επιλογές για έναν αρχάριο διακοσμητή τούρτας. Αυτές είναι ανθεκτικές, λείες, όχι πολύ παχιές ή λεπτές και διοχετεύονται καλά.
-
Φτιάξτε επιπλέον γλάσο
Συνιστάται ανεπιφύλακτα στους αρχάριους αρτοποιούς να φτιάχνουν 50% περισσότερο γλάσο από αυτό που απαιτεί η συνταγή. Γιατί; Συμβαίνουν λάθη και το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να σας τελειώσει και να πρέπει να βιαστείτε να φτιάξετε περισσότερη! Φτιάχνοντας παραπάνω θα έχετε ένα πολύτιμο περιθώριο. Επιπλέον, συχνά θα χρειαστείτε επιπλέον ούτως ή άλλως, αν θέλετε να κάνετε διακοσμητικές γραμμές στην κορυφή.
-
Κάντε ένα Crumb Coat
Τι είναι το Crumb Coat; Η επικάλυψη ψίχας είναι ένα λεπτό στρώμα γλάσου που οι αρτοποιοί εφαρμόζουν σε ένα κέικ στρώματος πριν από την τελική στρώση γλάσου ή φοντάν. Η επικάλυψη ψίχας εμποδίζει τα αδέσποτα ψίχουλα και τα κομμάτια κέικ να ξεκολλήσουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διακόσμησης του κέικ.
Θυμηθείτε: η επικάλυψη ψίχας δεν χρειάζεται να είναι όμορφη για να είναι αποτελεσματική, οπότε μην ξοδεύετε πολύ χρόνο σε αυτήν. Απλά φροντίστε να καλύψετε ομοιόμορφα το κέικ και να διατηρήσετε το γλάσο λεπτό- η δεύτερη στρώση θα καλύψει τυχόν ατέλειες.
Αφού καλύψετε το κέικ σας με επικάλυψη ψίχας, βάλτε το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για 15-20 λεπτά. Αυτό θα επιτρέψει στην επικάλυψη να σταθεροποιηθεί καλά. Όταν θα είστε έτοιμοι να προσθέσετε την τελική στρώση γλάσου, θα είστε ευγνώμονες για την επίστρωση ψίχας!
-
Προσθέστε μια σταγόνα Ganache
Το να προσθέσετε μια σταγόνα ganache σοκολάτας είναι μια τεχνική μεσαίου επιπέδου, οπότε μην αισθάνεστε πιεσμένοι να κάνετε μια τέτοια τεχνική ακόμα. Ωστόσο, όταν είστε έτοιμοι, αυτή η τεχνική θα προσθέσει κομψότητα και θα κάνει τα κέικ σας να φαίνονται γυαλισμένα.
-
Διακοσμήστε την κορυφή!
Η διακοσμητική διοχέτευση στην κορυφή απογειώνει την τούρτα σας (κυριολεκτικά!). Ακόμα και ένας ερασιτέχνης μπορεί να το κάνει επιδέξια με τη σωστή μύτη- μας αρέσει μια μεγάλη, κλειστή μύτη με αστέρι. Προτείνουμε την Ateco 848. Η μύτη Ateco 846 είναι ελαφρώς μικρότερη και λειτουργεί επίσης καλά.
Αν η διοχέτευσή σας δεν βγει όπως ελπίζατε, προσθέστε λίγο πασπάλισμα! Οι καλά τοποθετημένες τρούφες στην κορυφή είναι μια υπέροχη προσθήκη σε κάθε τούρτα! Απλώς επιλέξτε σκόπιμα πού θα τις τοποθετήσετε, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει μια τακτοποιημένη και καθαρή εμφάνιση.