Επαναφορά αρχείων από SSD Δίσκο
Στην σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας και του διαδικτύου, αξιοπρόσκετη είναι η περίπτωση των ssd δίσκων. Ιδιαίτερος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ο τρόπος με τον οποίο γράφουν δεδομένα και σε μεγαλύτερο βαθμό ο τρόπος με τον οποίο διαγράφουν πληροφορίες. Στις παλιές καλές εποχές της μαγνητικής αποθήκευσης (striped magnetic recording), ο καθένας μπορούσε να διαγράψει αρχεία και παρέμενε σίγουρος ότι τα ίχνη των αρχείων του διατηρούνταν στο παρασκήνιο για κάποιο χρονικό διάστημα, συνήθως μέχρι την αντικατάσταση τους (μέσω της εγγραφής νέων δεδομένων). Αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση των SSD.
Αυτή η μοναδικότητα των ssd δίσκων έγκειται στο γεγονός πως διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο τα διαγραμμένα δεδομένα, καταστρέφοντας τα ίχνη των αρχείων αυτών με μη αναστρέψιμο τρόπο στο παρασκήνιο, ενώ παράλληλα εκτελούνται και άλλες διεργασίες. Για παράδειγμα, ενεργοποιώντας έναν υπολογιστή, ο οποίος διαθέτει ssd, και ενώ εσείς εκτελείτε διάφορες διεργασίες, ο ίδιος ο δίσκος συλλέγει τα ίχνη των ήδη διαγραμμένων αρχείων και τα καταστρέφει ολοκληρωτικά στο παρασκήνιο. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν συνδέσετε έναν ssd σε οποιονδήποτε η/υ μέσω ενός προγράμματος αποτροπής εγγραφής νέων πληροφοριών (write blocking). Ακόμη και σε περίπτωση κλωνοποίησης του ssd, διαγράφονται πλήρως τα ίχνη αυτά, ακόμη και αν τα πραγματικά δεδομένα ήταν ακόμα εκεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Επιπροσθέτως ένας SSD έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης από την αναγραφόμενη στο κουτί. Το 5 έως 15% της φυσικής χωρητικότητας αποθήκευσης προορίζεται για μια μη προσβάσιμη/επεξεργάσιμη τοποθεσία.
Τυχόν δεδομένα που διαγράφονται από τον SSD, τα οποία στη συνέχεια καταστρέφονται από το λειτουργικό σύστημα μπορούν να πάνε κατευθείαν σε εκείνη την τοποθεσία, χωρίς καμία πιθανότητα πρόσβασης ή ακόμη και επεξεργασίας των στοιχείων αυτών. Μέχρι προσφάτως, ο μόνος τρόπος πρόσβασης σε διαγραμμένα δεδομένα ενός SSD ήταν η απομάκρυνση των τσιπ και η εκτέλεση μιας τεχνικά εντατικής, χρονοβόρας (αν μη τι άλλο πολύ ακριβής) ανάλυσης τους. Έπειτα από επικοινωνία με ένα ερευνητικό εργαστήριο ανάκτησης δεδομένων μάθαμε πως μια υπόθεση ενός SSD τεσσάρων τσιπ μπορεί να διεκπεραιωθεί σε διάστημα δύο εβδομάδων. Μας διευκρίνησαν, επίσης, ότι προτιμούν να αποφύγουν τους πρόσφατους SSD με δέκα τσιπ, και πως δεν ασχολούνται καθόλου με περιπτώσεις κρυπτογράφησης.
Διαβάστε όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ανάκτηση από SSD δίσκους.